Tausz György: Retró kaják (nyomtatott)

1,099.00 Ft

A nagyapám (étterme volt) hagyatékában találtam rá mintegy 500 receptre az 1900-as évek első évtizedeiből. Az ételek többsége egyszerű volt, leginkább azoknak szólt, akik kevés pénzből jót és változatos ételeket szerettek volna főzni. Az ételek zöme olyan alapanyagokból készült, melyek olcsók és könnyen megvalósíthatóak voltak. Elsősorban a krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom és egyéb zöldségek felhasználására épültek. Természetesen a húsételek sem hiányoztak, de a legtöbb a húsmentes fogás volt, mivel a tömegek fogyasztását tartották szem előtt.

A gyűjtemény nemcsak ételrecepteket tartalmazott, hanem néhány fűszer, konyhákba használatos növény rövid leírása is szerepelt benne. Bemutatja eredetüket, elterjedésüket, használatukat.

Majdnem minden receptajánlás rövid történelmi áttekintést is ad az ételek keletkezéséről, elterjedéséről és konyhai felhasználásáról. A leírások rövid ismertetőkkel kezdődnek, melyben találunk konyhatechnikai tanácsokat is.

Szembetűnő a receptismertetés egyszerűsége. Azok is könnyen elsajátíthatják, akik nem jártasak a konyhafortélyokban.

A gyűjteményben csak olyan receptek találhatók, melyeket a vendéglők, kocsmák, éttermek használtak, előállítottak az 1900-as években. A helyi menüket általában ezek alapján állították össze. Általában magyaros fogások voltak.

A gyűjtemény dokumentációja szerint több recept néhány szakácskönyvbe is átkerült. A mai napig találkozhatunk velük (levesek, főzelékek, paprikások, pörköltek).

Összeállításunk azok számára készült, akik nem ismerik a régi korok ételszerzeményeit, de meg szeretnék ismerni, szeretik a régebben kreált ételeket, ízeket és változtatni szeretnének az étrendükön.

Jelen kötetben közel 250 recept ismertetése szerepel. Ezzel a kis könyvvel azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje a régebbi kor étkezési szokásait, a konyhák ízeit.

Mivel a könyv túlnyomó részt régi receptekről és történelmi eseményekről is szól, a kötetnek a „Retró kaják” nevet adtuk.

Kiadó

 

Megjegyzés: A könyvben a receptek többsége kisebb átírásokkal, módosításokkal jelent meg. A szerkesztőség az eredeti és átírt tartalmakért nem vállal felelősséget.

46 készleten

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tausz György: Retró kaják (nyomtatott)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

X