Varga Zoltánné: Vízvarázs (ebook)

1,500.00 Ft

A könyv létrejötte édesanyámnak is köszönhető. Kérte tőlem, mikor 2 éves unokája kedves arany mondásait hallgattuk, hogy írjam le, nehogy feledésbe merüljenek. Elképzelni nem tudtam, hogy velem ez megtörténhet. Így nem vetettem papírra, s megtörtént a feledés. Nem szeretnék ugyan így járni, ezért írom most le azokat az élményeimet, melyek meghatározták az utamat és rengeteg tapasztalat birtokosává tett.

Amikor elkezdtem kisgyerekekkel foglalkozni a mi gyönyörű uszodánkban, nem találtam  módszertani segítséget sehol ahhoz, hogy könnyebben varázsoljam el a gyerekeket. Úgy szerettem volna megtanítani őket erre a csodálatos dologra, észre se vegyék, hogy tanulnak. Ehhez segítségül hívtam a költészetet, a zeneirodalmat. Mindazokat az elképzeléseimet, melyek mentén eredményt értem el, nem tudtam volna megvalósítani, ha kizárom az irodalom és a zene adta lehetőségeket, az ezekhez való kötődésemet, s a gyerekek lelkivilágához oly közel álló játékot, játékosságot, mondókát és mesevilágot.

A helyes technikákról, az úszásoktatás tudományos megközelítéseiről és a hibajavítások ezer példájáról sok helyen olvashatunk, de egy olyan írást nem találtam, ami abban segít, hogyan vedd rá a gyermeket, hogy vízbe tegye a fejecskéjét. Szakkönyvekben kerestem, hogyan érjem el, hogy lebegjen és hagyja, hogy a víz kifejtse jótékony hatását. Mert így majd biztosan mozog ebben a számunkra aranyat érő közegben, ahol kiszabadulhatunk a ,,félelem erdőből” és elültethetjük a ,,bátorság mező” virágait.

Célom, hogy szülőknek és gyermekeknek segítsek a feszültség oldásban, hogy megnyithassam a  pozitív gondolatok tárházát, melyre a barcsi tanuszodában magam  is rátaláltam. Gondolatot szeretnék ébreszteni, hiszen mindnyájan mások vagyunk. Fontos, hogy milyen a kapcsolatom a vízzel, s milyen gondolatokat ébreszt bennem a víz közelsége. Ebből is szeretnék minél többet átadni növendékeimnek és az érdeklődő olvasónak. Nem biztos, hogy úgy fogják ezután  tanítani majd a mellúszás kartempóját, ahogy én, mert nyilván más tapasztalatokkal bírnak, de bebizonyítom, hogy így is lehet. Sőt, könnyedén megértik a gyerekek. Amennyiben bárkinek  van  jobb ötlete, használja azt! Az övé is működni fog, csak hinni kell benne! Akinek pedig jelenleg nincs jobb ötlete, no, annak ajánlom az enyémet. Leírom benne, hogy milyen élményekben volt részem, s hogy  hallottam  meg a „víz hívó szavát ”.

 

Az illusztrációkat készítette: Darvas Iván

Leírás

Első lépcsőfok, mely a mély vízbe vezet:

víz alá bújni

Maradjunk az 5-6 éveseknél, akik már megértik, hogy ez a lényege az úszásnak.  Megtanítom az első szabályt az első órán:

A víz alatt nem veszünk levegőt. Elmagyarázom  nekik, hogyan nem  megy bele az orrukba a víz. Szólok a buborék szerepéről, a levegő visszatartási képességünkről (pl. amikor pocaklakók voltunk, akkor is vízben úszkáltunk), hogy  5-7 hónapos korunkig automatikusan bezártuk a hangréseket, mikor víz alá kerültünk. Először  rá kell jönnie arra, ha levegőt fúj ki az orrán keresztül, akkor nem megy bele a víz.

Ha elsőre nem sikerül, akkor segítségül hívom a MESÉT.

Hol volt, hol nem volt. Volt egyszer egy varázslatos vízi birodalom. Abban a kicsi városban történt, ahol sok gyermek meg szeretett volna tanulni úszni. A mese hatására keresni kezdték a víz alatti város kapuját és 5 nap alatt már át is úszták 5 évesen a 25 m-es medencét.

A legelején szeretném kezdeni, mikor még nem voltam tudatában annak, hogy élőlények otthona a tanmedence. Nem is akármilyen élőlényeké: Manóké. Ezek a barcsi manók segítenek a gyermekeknek, akik meg szeretnének tanulni úszni.  Tudjátok, hogyan? Minden nap más színű  ruhában vannak. A barcsi manók világa különleges világ. Ők mutatják meg az úszni vágyó gyermekeknek a víz alatti város kapuját, ahonnan rálátunk a Sünök Földjére, többek között a  Mamut-öbölre s az Achilles-öbölre. Ha szerencséd van, és akkor jössz, mikor süt a nap, láthatod a boldog manók örömtáncát, melyet a napsugarakkal járnak a medence fenekén. Ha Barcson vagy és szeretnél megtanulni úszni, hát ülj fel a gőzhajónkra és már indulhatunk is!

,,S-sz-s-sz nagy a súly, meg sem mozdul, nem indul. Kis szenet, ha kaphatok, buborékot fújhatok, máris messze úszhatok.” Egyik úszótan­folya­momon mindig ezzel a mondókával vittem zuhanyozni a gyerekeket.

Ám, ha a mese sem segít, akkor jöhet a varázsbuborék módszer.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Varga Zoltánné: Vízvarázs (ebook)” értékelése elsőként
X