Rulek Zoltán: Krabótok (Nyomtatott)

1,600.00 Ft

2 készleten (utánrendelhető)

Compare
Cikkszám: 978-963-08-4149-8

Leírás

Előszó jellegű valami, vagy mi

Ha felütötted ezt a „csodálatos” kötetet, láthatod, novellákat olvashatsz. Modern novellákat, egy kis falu egyes lakóinak életéből. Bármilyen elképesztőnek is tűnik némelyik, csak csipetnyi részben képezi egyik-másik, fikció tárgyát. Épp csak annyi bennük a képzelet, hogy kerekebb legyen a történet. Szignifikáns hányada vagy a közvetlen környezetemben, vagy valamelyik távolabbi ismerősömmel esett meg. Nagy részüket nem éltem át, viszont rendkívül szavahihető cimboráimtól hallottam.

Olyan leírásokkal is találkozhatsz, amiknek a sztori értéke csekélynek tűnhet, de gyönyörű betekintést enged a múlt század szoci világába, vagy az azelőtti időszak falusi embereinek hétköznapjaiba.  Az ehhez szükséges anyagot még az említett cimboráimnál is hitelesebb beszélőkével rendelkező időskorú jóbarátaimtól gyűjtöttem be.

Lesznek egypercesek, kicsit hosszabbak, néhány oldalasak, vidámak, megdöbbentőek, talán elszomorítóak, hányingert gerjesztőek, erotikusak.

A későbbi konfliktusokat megelőzvén, természetesen a szereplők jelentős része álnéven fordul elő. Bár, ha hajlandóak lesznek elolvasni, nagyon sokan magukra ismernek – kit érdekel, legfeljebb nem fogják segíteni a promóciót.

A kötet stílusáról; hát… döntsd el Te, hogy mi akar lenni azon kívül, hogy terjedelemre tekintve novellák. Szépirodalomnak biztosan nem titulálható. Szerintem olyanok is lesznek, akik egyszerűen polgárpukkasztásnak neveznék, pedig Isten látja lelkem, tényleg nem annak szánom. Egyszerűen csak úgy éreztem, muszáj a krabót* hazámban élő, az átlagosnál sokkal lazább életvitelű, vidám, mulatásra mindig hajlandó, mindig vicces helyzetekbe kerülő, mindig hangosan beszélgető, temperamentumos, igazi kra­bótokat bemutatnom, és ez csak úgy lehet hiteles, ha nem azt nézem, hogy melyik kifejezés vagy szó nem tűri a nyomdafestéket. Ennek megfelelően nem is ajánlom ezeket az oldalakat azoknak, akiknek még fejlődésben van a lelkivilága, vagy esetleg nemrég lábaltak ki egy olyan pszichés betegségből, aminek okán újra kell építeni személyiségüket.

Akik viszont mentálisan rendben vannak, és kedvelik a kocsmai, szőlőhegyi, kupleráji és minden olyan szakzsargont, amilyent egy iskolai katedrán biztosan nem hallhat az ember, na, nekik mindenképpen ajánlom a következő oldaltól kezdődő sorokat.

*Horvát nemzetiségi falvak Zala megye délnyugati részén. Bizonyos források szerint a Croatia / Horvátország / szóból ered.

 A szerző

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rulek Zoltán: Krabótok (Nyomtatott)” értékelése elsőként