Plavecz Tamás-Bíró Norbert: Új Judo kisenciklopédia (ebook)

690.00 Ft

Leírás

AIKIDO

Az aikido jelentése: harmonikus erő útja. Ueshiba Morihei (1883-1969) által, az ősi hagyományos japán harcművészetekből (elsősorban az aiki jutsuból) létrehozott, ezekhez képest továbbfejlesztett védelmi jellegű pusztakezes harcművészet.

Legalapvetőbb jellegzetessége , amely a harcművészetek nagy többségétől erősen megkülönbözteti, hogy az ellenfelek egymás támadóenergiáját használják ki a védekezésben (az ütés vagy rúgás lendületének továbbvitelével és a támadó eldobásával stb.)

UESHIBA Morihei . régi szamuráj-családban született, de gyermekkorában igen gyenge fizikumú volt és ezért elhatározta, hogy felnőtt korára, megismerve különféle harcművészeteket ( Ju jntsu, kendo stb.) erőssé és több támadóval szemben is legyőzhetetlenné teszi magát.

29 éves korában már erős fizikummal és nagy jártassággal rendelkezik a harcművészetek terén. Ekkoriban találkozott Sokaku Takeda, Japán egyik legutolsó aktívan működő (harcoló) szamurájával, aki akkoriban az Aiki Jutsu Daito Ryu nevű stílusának a legkiválóbb képviselője volt. Ueshiba minden egyes technikáért magas összeget fizetett mesterének, akinek révén 1922-re ezen stílus nagymestere lett. Mivel Takeda stílusa rendkívül durva és agresszív küzdőrendszer volt – amely nem  az ellenfél ártalmatlanná tételét,hanem annak megsemmisítését célozta – ezért Ueshiba a durva és az ellenfél életének kioltására irányuló technikákat kiiktatva a támadó energiájának  hatékony és elegáns kihasználása tette iskolája alaptézisévé. A japán harcművészetek közül az egyik legmisztikusabb és legfilozofikusabb, valamint  talán a  legnehezebben elsajátítható küzdő rendszer.

IRODALOM:

  1. Tomiki Kenji, „Judo and Aikido (Tourist library 22)”, Tokyo, Japan, Japan Travel, 1960, 1963, 1966, 1967, 1968, 184p, BLC.
  2. Ueshiba Kishimaru,” Best Aikido”, Kodansha International, 2002, 167p, ISBN 4770027621.
  3. Shioda Gozo (trans. Geoffrey Hamilton), „Dynamic Aikido”, New York, USA, Koddansha International, 1968, 160p,

AKE ake – vörös

Ao, aoiro, aoi – kék

Aorio obi – kék öv

ARIGATO – köszönöm

ARASHI– kitörés

AKA, AKE (sötét) – vörös

AO,AOIRO,AOI – kék

AORIO OBI –kék öv, a második KYU fokozat övszíne

ARIGATO – köszönöm

ASHI – láb

ASHI BARAI – lábsöprő mozdulat, amelyben a TORI lábfejét az UKE lába mellé vagy mögé helyezi és amikor létrejön az egyensúlyvesztési helyzet, a  TORI kisöpri az UKE lábát, aki az elsöpört láb oldalán a földre kerül.

ASHI GARAMI – egymásba fogó lábkulcs. (lásd még VERSENYSZABÁLYOK 17. cik. e.) fejezet) A KATAME-NO-KATA 15. technikája. A versenyeken ma tiltott technika.

ASHI GATAME – a felsőtest lábkulcsos leszorítása. Leszorítástechnika, amelyben ellenfelünk egyik karját nyújtott helyzetben feszítjük, úgy hogy az UKE arccal a TATAMI felé néz a TORI pedig egyik lábával átlép az UKE feszített vállán, majd a térdhajlata alatt feszíti annak karját. (A technika a HARA-GATAME egyik változata)

ASHI-GURUMA (kaszáló körgáncs)

Az állástechnikák közé, annak is a lábbal végrehajtott csoportjába tartozik. A GO-KYO rendszer 20. dobása. Övvizsgarendszerünkben a 2. KYU-nál szerepel. A dobást az alapító KANO Jigoro fejlesztette ki a

A szakmai és történelmi ismereteket közzétevő könyv Plavecz Tamás 1988-ban íródott „Judo Kisenciklopédia” könyvének átformált és felfrissített változata, Plavecz Tamás és Bíró Norbert készítette, mely most már elektronikus formában is kapható.

A könyv maga a ceglédi judo sportág történetét, fejlődését taglalja a kezdetektől egészen napjainkig. Valamint a most bemutatott könyv elsőként foglalja össze a judo sportág paralimpiai szereplésének történetét is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Plavecz Tamás-Bíró Norbert: Új Judo kisenciklopédia (ebook)” értékelése elsőként
X