Hesz Tamás: Tüskék a falban

1,650.00 Ft

Compare
Cikkszám: 978-615-5238-11-6 Kategória: Címkék: , , , , ,

Leírás

Előszó

„Did you realize, for why this sight belongs to you”

– Portishead: Strangers

Szeretek dalokból idézni. Úgy általában véve szeretek idézni, mert úgy vélem, ha nem is mindent (a szó teljes és szoros értelmében vett mindent), de majdnem mindent elmondtak és leírtak már előttünk. Mi több, el is énekelték mindazt, ami lényeges vagy fontos az életben. Mindazt, amit ma bölcsességnek nevezhetünk.

Hatalmas erő rejlik az idézetekben, megvilágosító erő. A jó idézet ugyanolyan, mint a jó cím: mindenre vonatkozik, ami alatta (néha körülötte) található. Épp ezért nagyon nehéz feladat jó idézetet találni a mondandódhoz. Amikor idézetet keresel, kezdd a hangulattal. Kezdd azzal, hogy melyik általad ismert zene vagy szöveg hangulata ugrik be róla. Körbeírhatnám, de a lényeg ugyanaz marad:

Hesz Tamás e kötetének olvasása közben többször is a Portishead zenéje ugrott be. – Na meg, Philip K. Dick művei. Ezekből is választhattam volna idézetet. Mindjárt le is kapok egy kötetet a polcról, vaktában… Valis. Kinyitom, 92. oldal, beleolvasok, nem annyira illik ide. Kinyitom újra, ezúttal a 156. oldalon, és rögtön megtalálom az ide passzoló idézetet:

…végül nem Kínában, nem Indiában, sőt nem is Tasmániá-ban találja meg az ötödik megváltót. A Valis megmutatta, hol keressük: egy sörös doboz, amin áthajt egy taxi.

Bár más a korszak és az ország, ebből adódóan más a kontextus, Tamás világa mégis pontosan ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint Dick világa.

A műfaji hasonlóság miatt a felületes szemlélő azt mondhatná, leginkább a kötetben is sci-fi címkével ellátott írások idézik meg P. K. Dick szellemét, de más területekre lapozva ugyanúgy multiverzumot találunk, ugyanúgy minden novella egy-egy önálló világ marad, melyek együttesen teszik ki azt, amit egésznek érzünk, látunk, hallunk, olvasunk, talán még ízlelünk is.

Ez a kötet, a ciklusaival, s a felosztáson túl a tartalmának egyes minutányi részleteivel Tamás világából származnak, idegenek, földönkívüliek. Ettől van az, hogy néhol nagyon, máshol egyáltalán nem tetszenek – mivel nem is akarnak tetszeni. Előbújnak eddigi rejtekükből és megmutatják magukat (ahogyan ez jellemző Tamás többi írására is), a többit a befogadóra bízzák.

Letagadom ezt a könyvet: a Tüskék a falban nem könnyű olvasmány, sőt, néha keményen belecsap a filozófiai és társadalmi lecsóba, a józanság és az őrület különféle szintjein egyaránt. Nem segít hátradőlni és élvezni az irodalmat, mert túl sokszor és túl sokáig gondolkodtat el.

Nem hagy nyugodni.

 

Habony Gábor

Író – műfordító

Budapest, 2011

További információk

Ebook

Oldalszám

Műfaj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hesz Tamás: Tüskék a falban” értékelése elsőként