Hesz Tamás: Nem erre terveztük (ebook)

1,350.00 Ft

Compare

Leírás

A sakktábla titka…

…de csak akkor, ha kíváncsi vagy!

– A sakktábla hatalmas!

Az átlag játéknál jóval nagyobb. Rengeteg rajta a báb, sok a bámészkodó, egy-két futó… siető, alig néhány védőbástya. A király…? Nos, abból van elég! Gyakorla-tilag minden méteren. – Alattuk felettük világít az ég, üldözik a Méh- királynőt, hátukon fegyverek, vágtatnak – szaladnak a paripával! Szélső részeken, kieső övezetek málló-vakolatú negyedeiben lázadó elszánt parasztok tülekednek fel a várba… talán… hátha!’

– Na, és ami a színeket illeti…? Bizony ezek jóval többek annál, mint sem fekete-fehér, igen-nem, sötét-világos, vagy hideg és meleg. Ennél bizony ez fény-évekkel sokkal… sokkal több! – Itt körben mind egy nagy-szerű koloratúra részei vagyunk, valóságos fénylexikon vár hívogatón. A tábla sem hagyományos négyzet, ez kérem geoid alakú, kissé nyúlt a sarkok táján. Nyilván a centrifugális erőhatás, lehet többek közt direkt forma-tervezés is, semmi kétség. Az objektum szükség esetén könnyen elgurítható, bármilyen tetszőleges irányba. Távolról többnyire kéken tündököl, másik vonzó tulajdonsága a gravitáció! Aki itt kidől, vagy kiütik továbbra is játszik, mint újrahasznosítható momentum – amorf biófigura a helyes megszólítás. Mivel teljesen lebomlik, tévedésre ad okot eltűnése, de… nem vész el! Hiszen anyag! Az pedig köztudottan: maradandó!

– Optikai vizsgálatnak alávetve kijelenthetjük: – A játék nagyon is eredeti, az alapszabály a természetes szelekció, és egy kis rásegítés. – A kérdés adott: – Ki tette fel a bábukat a placcra… Isten? – Több ezer éves masszív hiedelem! – Földön kívüli adomány? – Túl egzakt! – De akkor hogyan… és honnan?

– Lehet egyszer csak az a sok por, amit manapság is a szemedből tolsz kifelé összegyűlt és mérgében berobbant, vagy kidurrant. – És ha csak egyszerűen a figurák nincsenek is… de akkor ki játszik kivel? – Mi a cél? A győzelem a cél, a spontán lépés vagy a kiszámíthatóság, a lépés – tolás iránya létezik-e? Honnan dől el, ki következik. Hallani a suhintást… zsupsz!

– TE JÖSSZ! Van benned tisztelet a dolog iránt, ami nem jelent mást, mint hogy meghajolsz. Micsoda szerencse: – Elsuhan fölötted a pallós, nem először. Meddig, meddig kell még kibírni, mi az, hogy bírni? Melyik részed az, ami bír, elvisel, élvez vagy öl?! Hol a határ, haladás és maradás között. Változol a nyeréstől, esetleg változtatsz – megnyertél már valaha is valamit, ami nem volt kézzelfogható valóság, de még is találtál helyet számára? – Hová dugtad, hogy nálad is hagyják… meg tudtad védeni? Ennyi kérdés és valójában még el sem kezdődött az első kitolás!’

Induljunk a hidegből kifelé a melegbe, mert a hűvös belülről ered, odakint csak hull a hó – hát öltözz rétegesen! …Képzeld el, hogy haladsz egy folyósón, belépsz a liftbe, de nem indul elsőre. – Mielőtt szétidegeskednéd magad, újra nyomsz…

– Pech… pech… és még egyszer: – Pech. ‑ Nem voltál elég figyelmes, elmaradt az alázat, győzött a kíváncsiságod, mától a neved csillagközi hamu. Ennyi, ami maradt belőled. Semmit nem gyűjtenek össze a testedből, mert nem maradt semmi, csak egy hatalmas lyuk tátong a tetőn, a ház falában, az úttesten. Ki-feszültél a levegőbe, pernyéid rászitálnak a közeli autókra. – Ámen.

– Jó, de akkor hol marad az anyag? Akkor most mégsem marad semmi? – De hát… nem erről volt szó!

– TE TUDOD, hogy itt valami nem stimmel, még is hogyan tudhatsz róla, – főképp, ha már nem is létezel. Emlékszel még halványan valami hajdan volt iskolai tanulmányra: – Éljünk tudatosan, gondoljunk a jövőre! Akkor bizony tudnod kéne azt is, mikor és miért készítetted ki magadnak azt a gombot, miért pont ezt az utat választottad… Talán kerested az átalakulásra való lehetőséget? Biztosan tudod? Emlékszel még az okokra, vagy másokat akarsz hibáztatni. Ez ideig – óráig beválik, viszont hosszú távon marad a lényeg: – robbanásig feszültél és kész!- Ha a tábla nem hagyományos, ha a játék sem az, ha maguk a figurák is idegenek, akkor ez a játék valami teljesen más!

– Legyen a neve: – Élet huszonegyezer lépésből.

Talán tisztába vagy azzal – gondolom -, hogy a játék egyik nagyon fontos tulajdonsága az élvezet, a nevetés és a szórakozás. Kit fogsz legelsőnek kiröhögni, aki majd emiatt megharagszik rád, és el akar tenni láb alól, egy rejtelmes szupergombbal?

– Látod… látod, ugye hogy te készítetted oda, csak már nem ugrik be hol és mikor, és miért! Valójában a liftben, amit megpillantottál a geoid tábla pihent, – rád várt, még sosem láttad kívülről, hiszen azon járkáltál eddig és kiakasztott ennyi fény. Átmeneti részbe kerültél tele elektronokkal. – Kisülés… ez lett a véged, te lettél a nap.

‑ Hát akkor süss! {…}

~~~

[…]…Argil, a tűzoltó” végigment az alagsori folyóson. Szagról ráismert a hatóanyagra: – Ezt bizony nekik szánták, de helytelen lett a koncentráció! Megállt az elgörbült tokkal tátongó aknánál, sóhajtott egy nagyot:
– Még időben érkeztünk… sehol egy lélek! – Sejtjei visszareagáltak. Háta mögül Leona tette vállára kezét.
– Ezt utálom a legjobban… mikor robbantanak! Eddig csak lőttek rám! – Mondta szárazon.
– Hogy csinálták? – Minden rendben veled Leona, csillapodj le! Fellágyította Argil a csontokat, végighúzta ujjait a nő homlokán. {…}
{…}- Igen, és még Tőlük…!” Nekik kell ez a gáz! Ha leolvasztják a sarkokat, azonnal felszabadul. A légkörben elképesztő változásokat indít be.
{…}‑ Elfogadom! ‑ Bólintott Barna. ‑ Hadászatilag annyit jegyzek meg:
A terület hőmérsékleténél és jellegénél fogva ritkán lakott.
Gyakorlati katonai tevékenység elenyésző, rejtőzködésre, alkalmas.
Ezen felül, nem tudjuk honnan érkezett, milyen készleteket használt el az utazása során. Raktárai milyen szinten mozognak, a további akcióhoz.
A környezett egyhangú, tiszta, könnyen áttekinthető. Feltöltődésre, kutatásra, tervkészítésre, felkészülésre – zavartalansága miatt ideális.
Nem végez organikus tevékenységet, nem szenved semmilyen hiányt szervezeti károsodást velünk ellentétben – amennyiben utána eredünk.
Irányító pozícióban van! ‑ Négy egységet küldött vissza, vélhetően destabilizálni.
Határozottan kétlem, hogy lenne további földi összekötője, ezért az információk oda-vissza-csatolását, technikai úton oldja meg.
Az általa választott bázispont kitűnő lehetőséget nyújt mind rövid, mind hosszú távú fegyverek használatára anélkül, hogy azonnali válaszcsapástól kellene tartania.
Bármilyen menekülésre is kényszerül minden bizonnyal a függőleges irányt választja, indokom pedig: – Ha csak nem kamikaze paranccsal érkezett, várják visszatértét.

„Elsődlegesen – ez egy gép!” {…}

{…}- Senki nem gondolta volna, hogy idáig jut ez a rendszer és ilyen rövid idő alatt… nem erre terveztük!{…}

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hesz Tamás: Nem erre terveztük (ebook)” értékelése elsőként