Hesz Tamás: Két perc hidegvér (ebook)

1,250.00 Ft

Compare

Leírás

Üzenetek a mélyből.
– Ajánlás Hesz Tamás verseihez –
Annak idején, amidőn József Attila nevezetes verse, a Tiszta szívvel a sokat idézett sorokkal: „Nincsen apám, se anyám…”, megjelent, szinte egyetemes volt a felháborodás. Ismeretes, hogy Horger Antal tanár úr nyomban eltanácsolta a költőt a tanári pályáról. Ma már (talán) nincsenek Horger Antalok, a versekből feltörő keserűség azonban, Hesz Tamás új versei legalábbis ezt mutatják, még ijesztőbb, még végzetesebb, még keserűbb. A két perc hidegvér című kötet verseivel ismerkedve én legalábbis erre a mérhetetlen és parttalan keserűségre ismertem. A versek akár szociográfiai beszámolóként is olvashatók, arról a szinte társadalmon kívüli vagy társadalom alatti életről, amiről a konszolidált viszonyok között élő és gyarapodó világnak valószínűleg nincs is ismerete. Bevallom, nekem sincsenek róla ismereteim. Mióta a hazai szociográfiai irodalom jóformán megszűnt, tehát például a:
Magyarország felfedezése című könyvsorozatot kiadói érdeklődés híján felszámolták, azóta, hacsak valaki nem látogat el a főváros mélyvilágának, a külső kerületeknek, a proletárnegyedeknek a gangos házaiba, ablaktalan albérleteibe, alkoholgőzben fuldokló kocsmáiba, ez a félig-meddig a társadalom látható felszíne alatt vergődő emberi világ szinte ismeretlen a magas irodalom képviselői előtt. És még ismeretlenebb azok körében – akikre az ország sorsa -, tehát a szegények, a magányosak, a megnyomorítottak sorsa rábízatott.
Hesz Tamás azzal külön is felhívja a figyelmet ennek a (máskülönben széles tömegeket érintő) emberi sorsnak a nyomorúságára, kilátástalanságára, hogy alig használja a költői nyelv: a „poézis” hagyományos és megszokott hang-hordozását, kifejezésmódját, nyelvi díszleteit. Történeteket mond el, emberi alakokat idéz olvasói elé, kisebb-nagyobb szociális, morális, lelki tragédiákat világít be – a felidézett emberi sorsok és szituációk minden „költőiséget” nélkülöző leírásával kelti életre azt a különleges környezetet, amelyet, úgy tetszik, nagyon is jól ismer. A világ, amelyet be-mutat, és amelynek alkalmanként: egy-egy emberi arc ábrázolásában, egy-egy szerelmi emlék felidézésében, egy-egy vallomásos beszélgetés rekonstruálásában sajátos költészete van, nyugtalanító, hiszen olyan tektonikus folyamatokról hoz hírt, amelyeket alig ismer, talán nem is akar ismerni a rendezett társadalom: a nyilvánosság, a hatalom. Midőn ezeket a felzaklató jelenségeket megmutatja, soha-sem szenveleg, igyekszik mindig tárgyszerű maradni. Szerencsére ez nem mindig sikerül neki, olykor a sivár jelenségek mögöttes terében felizzik a szenvedély, a felháborodás, a szolidaritás érzése. Ahogy ez annak idején az imént citált József Attila versben is történt, erre a költeményre rímel (huszonegyedik század eleji hangszerelésben) a kötet egyik utolsó darabja, a címe Summa-Sum, a szövege pedig a következő:
„Tiszta szívvel jelölök, / ha kell írót is bökök;
választanak, de jó lesz, / oltári nagy meló ez!
S elszívható fű terem, / a thermo interfacemen.
Pomogáts Béla irodalomtörténész

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hesz Tamás: Két perc hidegvér (ebook)” értékelése elsőként