Hesz Tamás: Búcsú a holtak kövétől

1,550.00 Ft

Compare

Leírás

A KRÓNIKÁTÓL A MÍTOSZIG
Hesz Tamás új regénye: a Búcsú a holtak kövétől igen változatos és olykor meglepő prózapoétikai eljárásokkal dolgozik.
Az olvasó először úgy véli, hogy valamilyen bűnügyi kalandregényt olvas, minthogy a történet első epizódja egy bizarr és kísérteties jelenetet mutat be: – a regény egyik hőse, Joblen Shikas éppen esküvője órájában, de már a „boldogító igen” kimondása után kap szívrohamot és esik össze holtan az oltár előtt. A jelenet egyszerre tragikus és groteszk s ez a kettős poétikai rendezőelv mindvégig meghatározza
a történet menetét és hőseinek jellemét.
Sorra jönnek ezután a meglepetések, további történetek a bűnügyi elbeszélő irodalom hagyományai szerint, majd szerelmi epizódok, utazási kalandok, nem ritkán mitikus történetek, túlvilági hatalmak erőfeszítéseiről és manipulációról, és időnként filozófikus eszmefuttatások az emberi lélek mélységeiről, a társadalmi létben tapasztalható anomáliákról, az emberi történelem rendhagyó fejleményeiről.
~~~
Hogy a kalandregény, mi több, a bűnügyi kalandregény jól megfér a lélektani s filozófikus szépirodalom hagyományaival, arra számtalan példát szolgáltat a világ és a magyar irodalom.
Hogy csak egy-egy ilyen példára utaljak, a neves angol katolikus író: Chesterton Pater Brown-regényeire és Szerb Antal A Pendragon-legenda című kalandregényére hivatkozom – mindkettő, ahogy az irodalom története erre számtalan példát kínál igen leleményes módon fűzte össze a bűnügyi kalandregény és az emberi élet mélységeibe belevilágító szépirodalom regénypoétikai hagyományait.
…Erre törekedett Hesz Tamás kalandos-egyszersmind intellektuális igényű regénye is, akár még a regényvilágba emelt mitikus, esetenként horrorisztikus motívumaival.
~~~
Érdekfeszítő és olvasmányos regénytörténet jött létre ennek a sok irányba tájékozódó írói ambíciónak és regénypoétikai eljárásnak a nyomán. A könyv olyan olvasót szólít meg, aki nem csak érdekes, sőt izgalmas történetekkel szeretne találkozni, hanem el is kíván gondolkozni a történetek mélyebben található értelmén, tanulságain.
~~~
Pomogáts Béla irodalomtörténész

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hesz Tamás: Búcsú a holtak kövétől” értékelése elsőként