Hesz Tamás: Angyal a vásznon

1,300.00 Ft

Compare

Leírás

Vígjáték III. felvonásban
(2010)
Kaleidoszkóp a színpadon
Jó néhány évtizede annak, hogy a Szentendrei nyári játékok alkalmával a nevezetes Duna-parti város főterén… (történelmi díszletek: a szerb templom, a városi múzeum, a késő rokokó pravoszláv emlékkereszt megjelölte környezetben) nézője és élvezője lehettem a tizenhatodik századi Raguzában -(mai elnevezése szerint Dubrovnikban) élt horvát író: Marin Držić Dundo Maroje című komédiájának. Még ma is emlékszem a bővérű reneszánsz színdarab fergeteges iramára, az olasz reneszánsz vígjátékok forgatagos dramaturgiáját felidéző harsány dialógusaira.
Nos, ez az előadás és ez a komédia jutott eszembe Hesz Tamás Angyal a vásznon című komédiájának olvastán: ezen a képzeletbeli színpadon is „egymás nyakára hágnak” az események, szenvedélyes tirádákban öltenek formát a szereplők konfliktusai, és persze egymásba játszik a tragédia és a komédia, hiszen a színdarab azzal kezdődik, hogy a főhősnő: Anita Berezián bejelenti, hogy megöli magát, majd, miután részben szülői rábeszélésre, részben bizonyára amiatt, hogy igazából nem is voltak ilyen sötét szándékai, eláll szándékától, kezdetét veszi a fergeteges komédia.
…Viharzó jelenetekkel, pergő dialógusokkal, mindig más színben feltűnő szereplőkkel, tulajdonképpen a: „commedia dell’arte” – ősrégi hagyományai szerint mozgatott cselekménnyel és emberalakokkal.
Az imént említett Drźić színmű is ennek az igazából mediterrán: olaszos, franciás, horvátos színpadi hagyománynak a képviselője. Az Angyal a vásznon is ennek a hagyománynak a dramaturgiai és stílusbeli örökségéből táplálkozik.
Az is erre vall, hogy kavalkádszerűen mozgatott szereplőgárdája és mozgalmasan színes enteriőrjei, amelyeket az is minősít, hogy a darabban nagy szerepet kapnak a festmények, a cselekmény egyik felvonása egy műkereskedő galériájában játszódik – nos, mindez a vígjátéki történet jellegzetes elemei közé tartozik.
…Valójában az is a komikus jelleget domborítja ki hogy a szöveg rímes versekben jelenik meg az olvasó előtt, ez a sajátos ellentét a műfaj és a szövegalakítás között úgy-szintén a darab jellegzetességei közé tartozik. A komédia, talán így mondanám, „kaleidoszkóp” módjára van felépítve, ez a „kaleidoszkóp” az emberi jellemek és kapcsolatok változatos világát jeleníti meg.
Pomogáts Béla Irodalomtörténész

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hesz Tamás: Angyal a vásznon” értékelése elsőként