Hesz Tamás: Almukantarat

1,750.00 Ft

Compare

Leírás

Lájk – oltár                                                                         Lájkoltál?
…Változatosság, ami most kialakul. Köteteimhez jó né-hány előszót kaptam, ami állításként regisztrálja, hogy alkotásaim mű neme, egyértelműen az:
„Abszurd kategória!”
Ez által megalapítottam az abszurd irodalmat.
Ennek okán a Megaversek az irodalmi palettán, egy újabb műfaj. Megásítom a verseimet. Az összes versemet fúzióba hozom. – Gyakorlatilag ez annyit tesz, hogy interpretálom más terminológiára. A projekt neve:
„Diadém Mikronium”
Ellentétesen követem le, a túlsó pólusról hozok létre egy analóg alkotást. Megavers, abszurd kivitelben. Slágerlistás mix-helyett Mega. Reciprokát készítem el valamennyi írásomnak – legyen az szabad vers, kötött forma, időmértékes. Meghagyom az eredeti címeket – a tartományok követése így lehetővé teszi az összehasonlítást. Akár, ha megfigyelhetnénk a Hold soha nem látszó oldalát, végigkísérhetjük a Földről a mondanivalót – ez lesz igazán stiláris; az olvasó maga is dolgozik – az árnyékban rejtőzködő textura érzelmileg más hatást vált ki, serkenti a képzelőerőt.
A Diadém Mikronium képes lesz kiváltani olyan hangulatot, amilyet ettől eltérő (hagyományos) műfaj, korlátai miatt alkalmatlan. Ehhez szükséges egyfajta geometrikus-gondolkodás és mint első „Révület” című kötetemben meg is jegyeztem: – A Nichei síkot fejleszti tovább. Az akkori kritériumnak azt tartottam – idézek a verseskötetből:
[…]Úgy hiszem, emberként sokszor a bódulat állapotában létezünk. Homokból, földből, egészen lentről pillantunk fel az égre, állunk a sors előtt, érezzük a tenger hívogató illatát. Hajóra szállunk, utazunk, küzdünk, bízunk, remélünk, jó szelet fog vitorlánk. […]
2
[…]Vagyis egy teljesen új stílusrendszer bármikor bárhol, bár-milyen körülmények között létrejöhet anélkül, hogy a világban ön-maga szinkronjára találna, mégis adott térben és időben való meg-jelenése meghatározó jelentőségű lehet. […]
…A Diadém Mikronium megamix versekkel az eszmét fejlesztem tovább, ennek az általam megfogalmazott tételnek felelek meg. Vagy is elkészítettem:
Révület kötetem verses Perdantját.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hesz Tamás: Almukantarat” értékelése elsőként