Gráma Béla: Táncos virrasztó (ebook)

600.00 Ft

Leírás

 

A válogatott novellák alcíme lehetne Életképek Erdélyből, vagy Erdélyi történetek. Minden igyekezetemmel azon voltam, hogy írásaim, akár novella, elbeszélés, vagy karcolat, központi szereplője az erdélyi ember legyen. Híven tükrözze az erdélyi élet hétköznapjait vagy kimagasló eseményeit pszichológiai, vallási, akár a mindennapi élet adta lehetőségekkel. Úgy is lehet tekinteni, hogy e könyv egy szelet Erdélyből.

 A második világháború forgatagában láttam meg a napvilágot Szászrégenben, Észak-Erdélyben, Horthy Miklós kormányzósága idején. Ezt azért szeretném kihangsúlyozni, hogy eleve magyarnak születtem és nem kellett kérnem a magyar néphez való tartozást sem Gyurcsány Ferenctől, sem Orbán Viktortól. Szászrégen érdekes összetételű város volt. Abban az időben szászok, zsidók, magyarok, románok és cigányok lakták, ma többnyire románok és cigányok. Vegyes összetétele is sugallja az erdélyi kavalkádot. Ifjúkori kibontakozásom a székely Fővárosban Marosvásárhelyen kezdődött. Itt lettem a Székely Színház és a Székely Népi Együttes jegyese, minden előadásukat végig néztem. Majd serdülő koromban állandó látogatója lettem a Szakszervezetek Művelődési Házában működő Kemény Zsigmond alkotó műhelynek, melynek vezetői az ismert Molter Károly és Oltyán László voltak.

Irodalmi ízlésem kialakulásában fő helyet foglalt a transzszilvanizmus, és annak hirdetői Passuth László, Nyírő József, Wass Albert, Sütö András, Székely János, akiknek a műveit szívtam magamba.

A Kolozsvári Református Teológia végzettje vagyok. Harminc évet éltem Csíkszeredában, majd nyugdíjaztatásom után, elhagyva Erdélyt, a Partiumban telepedtünk le és itt élek Nagykárolyban, a hős magyar történelmi tájon.

Gráma Béla

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gráma Béla: Táncos virrasztó (ebook)” értékelése elsőként
X