Posted on Hozzászólás most!

Könyvismertető – Orosz T. Csaba: A Föld szívének őrzői

A Föld szívének őrzőiTöbb mint egy évezredet magába foglaló történet, mégis Jézus korában kezdődik. Tizenhat fejezeten keresztül visszaröpít a történelembe.

„Pál most is a fülében hallja Jézus szavait, amint a titkot átadja neki. Meglepődött, amint a Mester félre vonta, hogy feltárja előtte az Úr jövendölését…”

Innét indul a cselekmény, amely szinte napjainkig vezet vissza.

A történelmünk fontos eseményeit érintve feltárul előttünk a múlt és jelen…

Sutúr 986-ban született, s talán még napjainkban is él…

Hosszú élet adatott meg, nemcsak neki, huszonhárom társának is. A huszonnégy táltos és bátor ember, akik mindenre képesek voltak, hogy a pilisi dobogó követ évszázadokon keresztül megőrizzék. Sokszor az életük is veszélyben volt, de nem fegyverekkel tették mindezt, hanem a hitük és kitartásuk segített mindig valami csodával határos módon a segítségükre.

Templomot, iskolát, kápolnát építettek az évek folyamán, tanították a gyerekeket, s gyógyították a falusi embereket is, mert a gyógynövények-béli tudásuk kimagasló volt…

A különböző századokban szinte mindig más néven lettek ismertek, mégis olvasás közben rájövünk, melyik szereplő is az. Semmit sem öregednek az évek során, hanem mindig fejlődnek, haladnak a kor gondolkodásával…

A nagyhatalmakkal szemben pedig minden tudásukra és összetartozásukra szükség volt. Hiába rombolták le mindenüket, újra felépítették lakhelyüket, ezért is kellett sokszor vissza kényszerülniük a barlangokba, mégsem keseredtek el ettől.

Aztán a sok viszontagság, szenvedés után hatalmas összefogás alakul ki a Pálos Rend életben tartására. Lengyelország, még II. János Pál pápa is a segítségükre van…

Mindenkinek ajánlom, akik tanulják, tanulták a történelmet, mert visszakalauzol az író a régi és mai világba, ahol bizony nem mindig volt egyszerű a Pálos Rendnek fennmaradnia.  Viszont a hitük, kitartásuk rendületlen maradt mindvégig, aminek minden egyes korszakában ott lebegett a szemük előtt: A föld szívének megőrzése.

Fodor Brigitta

olvasószerkesztő

Vélemény, hozzászólás?